Friday, March 25, 2011

Selveri porgandikook


Kevad- teoreetiliselt juba käes, praktiliselt... tuiskab praegu akna taga. Kass magab ning mina istun, vaatan välja, joon piparmündi teed ja söön maitsvat porgandikooki :). Kuna soojad ilmad siiski lähenevad ning kätte on jõudnud aeg hakata valmistuma rannahooajaks, siis on köögiviljad minus tavalisest rohkem huvi tekitanud. Sellest ka see porgandikoogi retsept, mille ma Nami-namist juba ei tea kui kaua aega tagasi endale küpsetamisnimekirja lisasin. Algul pähklites kahtlesin, aga nad on koogis väga mõnusad. Mulle maitseb see kook rohkem siis, kui ta on veidi seisnud. Kaneel tuletab jõule meelde :).

3,5 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl söögisoodat
0,5 tl soola
1 sl jahvatatud kaneeli
2 muna
5 dl peenelt riivitud porgandit
2 dl hakitud sarapuu pähkleid
2 dl fariinsuhkrut
1 apelsini riivitud koor
100 g sulatatud võid

Kate:
200 g toorjuustu
2 dl vahukoort
1 dl tuhksuhkrut

Niisutamiseks
0,5 dl värskeltpressitud apelsinimahla

1. Sõelu kuivained suurde kaussi.
2. Teises kausis sega riivitud porgandid, fariinsuhkur ja hakitud sarapuupähklid.
3. Lisa porgandisegule ükshaaval segades ka munad.
4. Lisa riivitud aplesini koor ning jahutatud sulavõi.
5. Viimasena sega hulka kuivained.
6. Kui on isu paksema koogi järele, siis kalla tainas võitatud ja riivsaiaga üle puistatud tordivormi. Küpseta 175 kraadi juures 45 minutit. Lase täielikult jahtuda. Mina tahtsin õhemat kooki ning määrisin taigna ahjuplaadile, küpsetasin 175 kraadi juures umbes 15 minutit. Küpsust kontrolli tikuga. Lase täielikult jahtuda.
7. Katte valmistamiseks sega tuhksuhkur ja toorjuust.
8. Vahusta vahukoor ning sega toorjuustu-suhkrusegu hulka. Mina riivisin veel ühe väiksema apelsini koore ka kattesse.
8. Pintselda kooki apelsinimahlaga.
9. Lase veidi seista ning määri peale kate. Hoia jahedas.

No comments:

Post a Comment