Friday, December 10, 2010

Mandliküpsised "cantuccini"


Juba mitmendat aastat kingin sõpradele jõuludeks midagi head ja enda tehtut. Sel aastal otsustasin küpsiste kasuks. Kuna varem erilisi küpsiste tegemise kogemusi ei olnud, siis ei olnud ka lemmikretsepte. Peale väikest kolamist netis, jäid mulle silma kahed küpsised. Neist esimesed olidki mandliküpsised. Nende tegemise plaan on mul olnud juba ammuilma. Ja kuna enne kinkimist tahtsin nad ikka läbi proovida, siis saigi üks laar neid tehtud. Retsept on pärit nami-namist.

60 g toasooja võid
200 tuhksuhkrut
150 g terveid koorimata mandleid
2 muna
1 sidruni/apelsini koor
400 g nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
veidi soola
3 sl Vin Santo dessertveini (asendasin apelsini mahlaga)

1. Hõõru suhkur ja või ühtlaseks, lisa munad ja sidruni/apelsini koor ning klopi korralikult läbi.
2. Sõelu juurde jahu, küpsetuspulber, sool, vein (mille võib asendada ka mahlaga, sidruni puhul võiks mahla veega lahjendada) ja terved mandlid. Sega ühtlaseks.
3. Jaga tainas kolmeks ja moodusta neist pätsid, 5 cm laiad ja 3 cm kõrged. Parim viis pätside tegemiseks on käed ja laud jahuga kokku teha. Aseta pätsid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Jäta pätside vahele ruumi, sest need paisuvad.
4. Küpseta 180 kraadi juures 20 minutit. 
5. Võta pätsid ahjust välja ja lõika terava noaga u. 2 cm laiusteks viiludeks. Ära sae! Lükka viilud külili ja küpseta mõlemalt poolt veel umbes 10 minutit.

Küpsised peaksid säilima õhukindlas nõus kuni paar nädalat. Nad on üpriski kõvad, aga piima või teega imehead.

No comments:

Post a Comment