Sunday, April 1, 2012

Vegetable empanatas ehk köögivilja pirukad (6 tk)



Peale väga pikka ja väsitavad nädalat otsustasin ennast laupäeval premeerida. Seega läksin raamatukokku, et ägedaid välismaiseid toidu ajakirju lapata :D. Ilusa kaanepildi tõttu jäi mulle silma Cook Vegetarin´i selle aasta jaanuari number. Lihtsuse ning peaaegu kõigi koostisosade olemasolu tõttu kirjutasin endale koju katsetamiseks üles ka selle köögivilja pirukate retsepti.

Maitselt on pirukad mahedad, seega maitsekamate elamuste otsijad võivad tomatipasta mingi teravama tomatikastmega asendada. Mõnusad oleksid pirukad ka siis kui neile lisada enne ahju panemis sinki või praetud šampinjone.

Tainas:
300 g jahu
0,5 tl soola
100 g külma võid
külma vett
1 keskmine muna, lahti klopitult (määrimiseks)

Täidis:
1 sl õli
4 rohelist sibulat, viilutatud
0,5 paprikat, tükeldatud
300 g kartulit, tükeldatult
2 küüslaugu küünt, õhukeselt viilutatud
näpuotsatäis tšilli helbeid
soola
pipart
2 dl köögiviljapuljongit (panin u 1,5 dl)
1 spl tomatipastat
2 peotäit spinatit

1. Taigna tegemiseks pane sool ja jahu kokku. Tükelda juurde külm või ja töötle ühtlaseks purutaignaks. Lisa juurde nii palju külma vett, et tainas oleks pehme ja jääks kokku (minul läks umbes 1,5 dl). Tee pall ja pane kilesse keeratult 1 tunniks külma.
2. Täidise tegemiseks kuumuta pannil õli. Lisa sibulad, paprika ja kartulid. Küpseta 5-10 minutit. Lisa küüslauk, tšilli ja maitseained. Küpseta veel 1-2 minutit.
3. Lisa segule tomatipüree ja puljong (mina panin nii palju, et kõik pannipeal oli kaetud. Kui oleksin kogu 2 dl ära pannud, oleks täidis liiga vedel jäänud.).Sulge pann kaanega. Lase keema tõusta ning vähenda siis kuumust ja küpseta 10-15 minutit, kuni kartul on pehme.
4. Keera kuumus maha. Lisa spinat ja kata uuesti kaanega.
5. Võta tainas külmast välja. Jaga kuueks. Veereta igast osast ümmargune, umbes 16 cm diameetriga ratas. Pane iga ratta keskele 1/6 täidisest, määri servad lahti klopitud munaga. Tõsta üks ots teise peale (teed poolringi) ja pressi ääred kahvliga kinni.
6. Määri pirukaid pealt munaga, tee noaga 2 väikest auku peale ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 30 minutit.
7. Enne sööma hakkamist lase 10 minutit jahtuda.

PS: kartuli tükkide suurusest oleneb täidise valmimisaeg. Kui tahad kiiremini valmis saada, tee väiksemad tükid.
Lisaks võid pirukaid ka ilma aukudeta veidi ahjus küpsetada, et nad läheksid ilusaks kumeraks ning siis augud sisse teha.

No comments:

Post a Comment