Saturday, March 15, 2014

Kladdkaka



Nädalavahetus + noormees kodus + vaba aeg = kook. See kord proovisin ära kuulsa Rootsi koogi Kladdkaka.

Tõlkes peaks Kladdkaka tähendama kleepuvat kooki. Nimelt on õige Kladdkaka seest veel pehme ja meenutab browniet. Kladdkaka retsepte on erinevaid ja ka koogi küpsusastmeid on erinevaid - kellel on kook keskelt täitsa vedel, kellel keskmiselt vedel ja kellel peaaegu küps. Rootslased söövad seda tavaliselt vahukoorega.

 Minul kahjuks seekord päris õige kook ei tulnud, kuna küpses seest läbi. Järgmine kord küpsetan vähem (15 minutit). Aga väga mõnus tummine kook sai siiski. Sobiks väga hästi vahukoorega, meie serveerisime hapukama moosiga. Suureks plussiks kiire valmistamine ja vähe koostisaineid. Retsept muudetud kujul Silja Luide raamatust "Magus kiusatus".

100 g võid
150 g suhkrut
2 keskmist muna
90 g jahu
50 g kakaopulbrit
1 tl vanilliessentsi või vaniljesuhkrut
soovi korral ka 2 spl kanget külma kohvi

1. Sulata või ja lase jahtuda.
2. Lisa võile munad ja suhkur ning sega ühtlaseks. Kui kasutad vanilliessentsi, siis lisa ka see.
3. Sega jahu ja kakao. Kui kasutad vaniljesuhkrut, siis sega ka see nüüd sisse. Sõelu kuivained võisegusse.
4. Sega tainas läbi ning tõsta 21-24 cm koogivormi. Küpseta 180 kraadi juures 15-20 minutit.

NB: minul oli 24 cm vorm ja küpsetasin 20 minutit ning sain läbi küpsenud koogi. Jägrmine kord küpsetaksin vähem, arvatavasti 15 minutit. Kui sa ei ole kindel kaua küpsetada, siis võiksid küpsetamise lõpu poole kooki kontrollida.

No comments:

Post a Comment